Stukje uit plaatselijke krant de ooststellingwerver.14-10-2009

Eerste Grand-Prix Jurylid voor Friesland

Rita van der Meulen-van den Engel uit Langedijke is afgelopen woensdagavond geslaagd als jurylid met de bevoegdheid voor de zware tour op Grand Prix niveau in de dressuur.

Na  een zware selectieprocedure te hebben ondergaan is zij toegelaten tot de opleiding die de bevoegdheid geeft om op Grand Prix niveau te kunnen jureren.

Naast een aantal theorielessen kreeg ze ook een specifieke "pers-training"; Binnen de visie van de KNHS is het uitsluitend rijtechnisch beoordelen van de diverse onderdelen van de proeven niet meer zaligmakend. Juryleden in de dressuur worden door de media steeds vaker benaderd om hun zienswijze op de waardering mondeling te onderbouwen. In de opleiding is dan ook extra aandacht besteed aan de communicatieve vaardigheden van de kandidaten.

Tevens stonden er een  aantal stalbezoeken op het programma waar de juryleden in spĂ© diverse live-proeven moesten beoordelen en direct van commentaar voorzien. Zo was zij met haar medecursisten ondermeer op bezoek bij dressuurstal "de Harskamp" van Edward Gal, bij "Dressuurstal Van Baalen", waar Coby van Baalen samen met Johann Hinnemann een leerzame avond verzorgde en vorige week bij "Academy Bartels", waar de laatste voorbereiding op het examen plaatsvond.

Speciaal voor deze groep juryleden gaf Tineke Bartels voor het eerst sinds lange tijd weer uitleg vanuit het zadel. Met Hunter Douglas Victoria  liet zij de weg naar piaffe en passage zien. Als afsluiting reden Remy Bastings (intermediar II) en Imke Schellekens-Bartels (Grand Prix) een proef, die de juryleden onafhankelijk beoordeelden en nabespraken met Internationaal Grand Prix jurylid Wim Ernes.

Woensdagavond was het eind-examen waar 6 Grand-Prix proeven beoordeeld moesten worden. Als Rita van der Meulen 4 keer officieel "stage" heeft gelopen bij een internationaal jurylid zal zij aan de lijst van "juryleden voor de zware tour" worden toegevoegd en heeft provincie Friesland haar eerste jurylid voor de zware tour in de dressuursport.

.Hier een foto uit de krant na het behalen van het Friese kampioenschap met (myn once in I live time horse Hofnar)